29186775_10155155592401384_1945776642156658688_n
Alterpen

Η ΒΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ

Από τα αρχαία χρόνια τα ιδανικά που πρεσβεύει ο αθλητισμός είναι η ευγενής άμιλλα, η διασκέδαση και η δυνατότητα οι άνθρωποι να συναθροίζονται ειρηνικά για να παρακολουθούν τα αθλητικά δρώμενα.

Τα πράγματα δείχνουν να έχουν πάρει άλλη τροπή όμως…

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες χώρες του κόσμου ο αθλητισμός συνεχίζει να αποτελεί γιορτή και ευκαιρία για τους εκάστοτε θεατές να απολαύσουν το πλούσιο θέαμα και να βιώσουν τις έντονες συγκινήσεις που συχνά πυκνά προσφέρει το κάθε άθλημα. Σε άλλες χώρες πάντως οι αθλητικές εκδηλώσεις αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για διάφορους θερμοκέφαλους να βγάλουν τα απωθημένα τους να εκτροχιάζονται για ασήμαντους λόγους κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται άσχημα επεισόδια και να διαδραματίζονται σκηνές που προκαλούν αποτροπιασμό. Δυστυχώς μία χώρα όπου ο αθλητισμός μόνο γιορτή δεν αποτελεί είναι και η Ελλάδα.

Εδώ και χρόνια τα περισσότερα αθλήματα στην χώρα μας έχουν χάσει την αίγλη τους. Πολλοί θα ισχυριστούν πως ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κρίση που χτυπά ανελέητα τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα όμως καταλυτικό ρόλο παίζει η συνεχιζόμενη έξαρση της βίας που διώχνει τον κόσμο από τα γήπεδα με συνέπεια τα περισσότερα παιχνίδια να διεξάγονται «μεταξύ συγγενών και φίλων», κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του εγχώριου αθλητικού προϊόντος.

Τα παραδείγματα αμέτρητα και οδυνηρά εκτός αλλά και εντός αγωνιστικών χώρων. Ποιος μπορεί να ξεχάσει το 2007 την στυγερή δολοφονία του Μιχάλη Φίλοπουλου οπαδού του Παναθηναϊκού από αντίστοιχους του Ολυμπιακού έπειτα από συμπλοκές οπαδών πριν την αναμέτρηση των αιωνίων για το πρωτάθλημα στο βόλεϊ γυναικών. Επίσης τα θλιβερά επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πανθεσσαλικό στάδιο πριν την έναρξη του περσινού τελικού κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ όπου υποστηρικτές των ομάδων αντάλλαζαν ακόμη και μαχαιριές με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός φίλου της ΑΕΚ.

Ακόμη υπάρχουν και περιπτώσεις οπού τα επεισόδια επεκτάθηκαν και μέσα στο γήπεδο όπως το 2015 με την εισβολή οπαδών του Παναθηναϊκού στον αγωνιστικό χώρο του Απόστολος Νικολαΐδης μετά την αναβολή του αγώνα ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό λόγω φωτοβολίδας που δέχθηκε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Alfred Finbogasson. Τα παραδείγματα λοιπόν είναι πολλά όμως η πολιτεία δείχνει ανίκανη να αντιδράσει και αρκείται σε ρόλο κομπάρσου.

29176963_10155155592501384_559332396957171712_n

Θα μας είναι αρκετά χρήσιμο να κάνουμε μία αναδρομή στην δεκαετία του 1980 για να δούμε με ποιον τρόπο αντιμετωπίστηκαν από την σιδηρά κυρία της Αγγλίας Μάργκαρετ Θάτσερ τα φαινόμενα οπαδικής βίας που ξέσπασαν εκείνη την εποχή ειδικότερα στον χώρο του ποδοσφαίρου. Η Θάτσερ λοιπόν θέλοντας να κάνει τις ομάδες να ελέγχουν τους φίλους τους επέβαλλε ευρωπαϊκό αποκλεισμό διάρκειας 5 ετών σε όλους τους Αγγλικούς συλλόγους. Η ποινή αυτή χαρακτηρίζεται ακόμα και σ ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αποτέλεσμα τα έσοδα τους να μειωθούν σημαντικά. Η Θάτσερ με την κίνησή της αυτή έστειλε μια για πάντα την αγγλική οπαδική βία στο χρονοντούλαπο της ιστορίας καθώς όπως είναι λογικό μια τόσο βαριά τιμωρία να παραμένει χαραγμένη στην μνήμη οπαδών και παραγόντων των συλλόγων που δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση την επανάληψη μιας τέτοιας ποινής. Στην Ελλάδα η πιο σκληρή τιμωρία που έχει επιβληθεί  είναι η αφαίρεση βαθμών σε συνδυασμό με την επιβολή προστίμων στις ομάδες κάτι που όπως είναι ξεκάθαρο δεν έχει αποφέρει καρπούς.

Είναι οφθαλμοφανές πως χρειάζεται η επιβολή αυστηρότερων ποινών και στις διοικήσεις των σωματείων αλλά και στους ταραξίες για να γίνουν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα προς την εξάλειψη της βίας.

Άλλωστε οι τραμπουκισμοί που διαδραματίζονται στους αγωνιστικούς χώρους γίνονται με τις «ευλογίες» της πολιτείας και των αρχών των ομάδων που αν και τις περισσότερες φορές μπορούν να προβλέψουν τυχόν επεισόδια δεν προχωρούν σε κάποια ενέργεια με σκοπό να τα αποτρέψουν.

Εν κατακλείδι είναι φανερό πως ο αθλητισμός στην χώρα μας διάγει περίοδο παρατεταμένης κρίσης λόγω της αδιαφορίας, της ανοχής αλλά και της ανικανότητας της πολιτείας να επιβληθεί σε ομάδες και οπαδούς αφήνοντας το επίπεδο των αθλημάτων του τόπου μας να κατρακυλήσουν στο ναδίρ.

Λύσεις υπάρχουν το μόνο που χρειάζεται είναι αποφασιστικότητα από τα αρμόδια όργανα τα οποία θα πρέπει επιτέλους να βάλουν πάνω από όλα το καλό του χώρου και όχι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Είναι σίγουρο ότι μόνο όταν καταλάβουν όλοι πως η βία δεν έχει καμία θέση στα γήπεδα τότε ο αθλητισμός μας θα βρει τον δρόμο του και θα κάνει βήματα μπροστά.

 

Με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον αθλητισμό,

Πάνος Καυκάς

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply